Kongsvinger festning malt av Bernt Lund rundt 1850.

På grunn av teleløsning er det iverksatt vektbegrensninger i Jarlsbergveien. Fordi vi har en stor 60-seters buss overstiger vi vektgrensen. Derfor har vi vært nødt til å legge om kjøreplanen vår. Bussen kjører ikke til Skoger kirke og Svingen.

Nytt stoppested er Fagerheim ved Skoger skole, der det er god plass til parkering.

Ny kjøreplan:

Kl. 08.15 Fylkesgrensen, Gamle Skoger stasjon 

Kl. 08.20 Fagerheim busstopp (Skoger skole)

Kl. 08.45 Konnerudsenteret, busstoppen

Kl. 09.00 Busstopen ved Museumsparken

Interessen for vårturen lørdag 21. april har vært svært stor, og vi måtte sette stopp for påmelding. Her følger vi «først til mølla»-prinsippet, og de som meldte seg på etter at vi var fulltegnet får pengene i retur.

En liten trøst til slutt, kom du ikke med blir du satt på venteliste. Skulle noen trekke seg, får du tilbud om å bli med etter «først til mølla»-prinsippet. Du må da betale kroner 650 for turen på nytt. Har du spørsmål, kan du ringe Jan Sundby Ekeberg, mobil 4155 4045, eller Jan H. Skramstad, mobil 9572 4744.

Opplegget for årets tur

For dere som er kommet med på turen er opplegget som følger: Bussen stopper ved rundkjøringa på fylkesgrensa mellom Vestfold og Buskerud klokken 08.15, ved Skoger kirke klokken 08.20, i Svingen klokken 08.30 og ved Konnerudsenteret klokken 08.45. I Drammen stopper bussen på busstoppen ved Museumsparken klokken 09.00. 

Bussen kjører til Kongsvinger der vi besøker Kongsvinger festning og får guidet byvandring i gamlebyen. Rusleturen ender på Kvinnemuseet, og her blir det også lunsj.

Hjemturen går via Eidskog. På begynnelsen av 1900-tallet kom det mange innflyttere fra Eidskog til Andorsrud og tok arbeid som skogsarbeidere. Det er ikke få i dag i Skoger og Konnerud som har aner fra disse eidskogingene.

Vi stopper ved Matrand gamle skole og får høre mer om forholdene i skogsbygdene mot Sverige som innflytterne kom fra. I disse traktene bodde også dikter og skogsarbeider Hans Børli.  Underveis kommer vi til å bli bedre kjent med noen av hans dikt. Turen hjem fortsetter via Bjørkelangen, Aurskog, Fetsund og Lillestrøm. 

Sammen med gode historielags-venner blir bussturen en opplevelse, både fram og tilbake. Som vanlig har vi med oss kaffe og hjemmebakte boller, og det blir quiz. Vi kan love en innholdsrik lørdag i hyggelig selskap.

Har du spørsmål om turen kan du ringe Jan Sundby Ekeberg, mobil 41554045, eller Jan H. Skramstad, mobil 95724744.

Hilsen turkomiteen, Jan Haldor Skramstad og Jan Sundby Ekeberg

Viktige datoer i 2018

Flere av arrangementene ble omtalt i siste utgave av Historielagsnytt. Dato for høstmøtet er ennå ikke fastsatt, og dette vil sammen med  Vestskogdagen og Kulturdagen på Skjeldrumsaga bli nærmere omtalt i vårnummeret.

15. mars: Årsmøtet på Sørvangen.

21. april: Vårturen til Kongsvinger og Eidskog.

27. mai: Vestskogdagen

2. september: Kulturdagen på Skjeldrumsaga